Goszcząc na Ziemi Dobrzyńskiej, nie sposób zapomnieć o tym, że człowiek znalazł się w samym centrum województwa kujawsko-pomorskiego, a za tym idą pewne konkretne rzeczy. Między innymi to, że pojawia się okazja poznania bliżej lokalnej kultury, a ważną jej częścią pozostaje kultura kulinarna. Wszak każdy region w Polsce ma swoje bogate tradycje w sferze spożywanych posiłków. Na Kujawach, podobnie jak w innych częściach kraju, kuchnia lokalna ma rodowód wiejski. Przez wiele lat to właśnie na wsi przyrządzano najpyszniejsze specjały, które potem docierały również do miast.
Prostota, w której kryje się wykwintność
Kiedy już poczują się Państwo w Dworze Fijewo jak u siebie, zachęcamy do poznawania tego, co niesie ze sobą ta pełna uroku ziemia. Smakowitych dań również zabraknąć nie może. Części z nich można skosztować w naszej hotelowej restauracji, gdzie nad menu czuwają doskonali kucharze. Poza tym na Ziemi Dobrzyńskiej nie brakuje karczm oraz innych miejsc, w których wiele potraw przyrządza się dokładnie tak, jak setki lat temu z wykorzystaniem najlepszych lokalnych składników.
Do najważniejszych elementów kujawskiej kuchni zalicza się od zawsze produkty zbożowe oraz warzywa. Wśród tych ostatnich pozycję szczególną mają ziemniaki i fasola. Ważny jest również drób, z gęsiną i kaczką na czele, jak też ryby śródlądowe i morskie. Najpopularniejsze lokalnie owoce to z kolei jabłka oraz śliwki, które przewijają się również w składzie nominalnie wytrawnych dań. Eklektyzm smaków to charakterystyczna cecha kujawskiej kuchni. Słodko-kwaśna czernina na kaczej krwi, jadana z ziemniaczano-żytnimi kluseczkami, to jeden z najważniejszych przykładów.
Zup i ryb u nas pod dostatkiem!
Poza czerniną inne zupy bardzo cenione w regionie to chociażby biały barszcz, który swój wyrazisty smak i aromat zawdzięcza dodatkowi soku z kiszonej kapusty. Krupnik z kolei urzeka intensywnym aromatem leśnych grzybów, rzecz jasna zbieranych w miejscowych lasach (swoją drogą idealnych, by urządzać w nich grzybobrania). Gości zachwyca także kujawski żurek na wywarze z gotowanej szynki i białej kiełbasy. Swoich zwolenników ma też zupa z klopsikami, nazywana czasami „kwaśnym klopsem” – dość delikatna, ze słodkawą nutą kremówki.
Gama dań rybnych może natomiast zachwycić tych, którzy z chęcią sięgają po to, co wpierw pływało w wodzie. Słynne są śledzie po kujawsku – smażone, nadziewane cebulą, jajkiem i tartą bułką. Śledź bywa też chętnie zjadany na zimno, z dodatkiem śmietany, cebulki i jabłek. Pod kątem świąt Bożego Narodzenia jada się w regionie rybę po toruńsku – w brązowym sosie na bazie piernika, ciemnego piwa oraz przypraw. Do dawnych tradycji nawiązują ryby pieczone w soli pozyskiwanej z lokalnych złóż. Do popularnych słodkości zalicza się natomiast maślane rogaliki barcińskie wypełnione masą migdałową, a także leguminę makową. Zachęcamy naszych Gości, aby skosztowali tych kujawskich specjałów!
Poszukujesz więcej atrakcji w Golubiu-Dobrzyniu i okolicy? Sprawdź nasz wpis
Atrakcje turystyczne w Golubiu-Dobrzyniu.